Kuip-, en terrasplanten/Salvia1.jpg

Previous | Home | NextVOORJAAR:
Overwintering: Uw Salvia staat nog steeds binnen maar de temperatuur wordt in maart al wat hoger dus moet u voorzichtig wat meer water gaan geven.

Ompotten: Als u een " nieuwe" Salvia koopt of u heeft uw "oude" Salvia nog niet overgepot, dan kunt u dit in maart of direct na aankoop doen. Het beste is een stenen (sier) pot, met een gat in de bodem. De plant waait dan minder snel om en de watervoorraad in de pot wordt flink vergroot. Voor het overpotten kunt u 20 % kleihoudende aarde gebruiken of de speciale kuipplantenaarde die in diverse tuincentra aangeboden wordt.

Standplaats: In mei kunt u uw Salvia op een redelijk zonnige (doch niet overmatig zonnige plek), redelijk beschutte plaats op het terras, het balkon of in de serre zetten. Het is wel raadzaam om de Salvia bij nachtvorst gedurende de nacht binnen te zetten. Wij adviseren de Salvia langs een vorm te laten groeien en als hij boven is de top eruit nemen of weer naar beneden geleiden. Hiermee houd u de bloei het mooiste.

Watergift: Nu de Salvia buiten staat neemt de behoefte aan water vooral bij zonnig weer sterk toe. De potkluit moet vanaf nu goed vochtig gehouden worden. U kunt nu ook beginnen met 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u nu de eerste gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen.

ZOMER:
Watergift: In de zomer periode vraagt een Salvia bijna dagelijks water. Zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot weg kan en blijf 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u in juli de tweede gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen.

Belagers: Salvia kunnen in sommige gevallen last krijgen van:

Bladluis: Meestal groen tot geel soms zwart. Altijd een aantal bijeen, bij voorkeur op de jongste scheuten. Bestrijding door zeepspiritus (20 gr. vloeibare zeep en 10 gr. spiritus in 1 liter water oplossen) en over de plant verspuiten. Voor een goede bestrijding moet dit eens per week een aantal keren herhaald worden.

Spint: Kleine roodachtige mijten in het begin aan de onderkant van de jonge bladeren later over heel de plant. De bladeren krijgen een geel/grijze kleur. Bestrijding door zeepspiritus, brandnetel-extrakt maar vooral door knoflookthee (een middelgrote knoflookteen fijnknijpen en met een liter kokend water overgieten) laten afkoelen, zeven en over de plant verspuiten vooral goed de onderzijde van de bladeren inspuiten. Voor een goede bestrijding moet dit een aantal keren eens per week herhaald worden.

NAJAAR:
Watergift: In het najaar is de waterbehoefte zeker vanaf oktober sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warm zonnig weer nog wel een paar keer per week water geven maar bij koud regenachtig weer al erg voorzichtig worden met water geven. Maak het afwateringsgat aan de onderzijde van de pot vrij van wortels door er met een pen of stokje ongeveer 15 cm diep in te prikken. Na september moet u stoppen met bijmesten omdat de Salvia anders te sterk groeiend de winter in gaat.

Overwintering: Als u in een streek woont waar al vroeg in het najaar kouder dan 10 graden is wordt het tijd om de Salvia naar binnen te halen. Zet de Salvia op een koele, lichte plaats. Een temperatuur tussen de 10 en 16 graden is het beste.

WINTER: Watergift: In deze periode erg matig water geven maar de beslist niet laten verdrogen. Bijmesten is in deze periode niet nodig.